Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Turda... Salina Turda

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (20 Votes)

Dacă din întâmplare sau mânat de curiozitatea care împinge călătorul la drum ajungi până în inima Transilvaniei, atunci alege să poposeşti câteva ceasuri la Turda.

Turda

Şi nu ca să vezi frumuseţile pamântene te îndemn să faci asta, ci ca să-ţi bucuri privirea cu cele subpământene, pe care fosta mină de sare le adăposteşte şi le oferă celui care alege să le vadă.

Prin oricare parte a oraşului vei intra, discreţia cu care autorităţile au montat niscaiva indicatoare care să te îndrume spre salină te va împiedica să găseşti cu uşurinţă o adresă care ar trebui să aducă faimă locului. Dar, odată ajuns acolo, pregăteşte-te pentru o experienţă diferită de cele avute până acum...

După uşa modestă, deloc menită să-ţi stârnească curiozitatea, un tunel ce pare nesfârşit te ademeneşte în măruntaiele pământului, îndemnându-te parcă să descoperi o peşteră plină de comori, asemenea celor din 1001 de nopţi. Şi, dacă nu ai întâlni în drumul tău alţi drumeţi, senzaţia că pătrunzi într-o lume misterioasă ar fi completă.

Primul care te întâmpină e aerul sărat şi rece, la cele numai 10-12 gr. Celsius care dăinuiesc aici tot anul. După vreo 10-15 minute de mers agale, lungul tunel se bifurcă şi în partea dreaptă ai o primă mostră de ceea ce înseamnă o mină de sare: intrarea în mina Joseph (sala ecourilor), mină care din păcate nu e încă deschisă publicului, dar unde dacă intri totuşi şi încerci să străpungi liniştea cu un strigăt, multe voci îţi vor trimite implacabil răspunsul îndărăt, insensibile la durerea oricui.

Turda

Urmându-ţi drumul înainte prin tunelul care de acum se lărgeşte puţin, laşi în urmă camera crivacului şi te îndrepţi către Sala de apel. Aici, făuritorii din secolele trecute ai acestui loc, se întâlneau seară de seară pentru a socoti dacă şi mâine vor fi destui să rupă bucăţile de sare care vor da hrana familiilor lor pământene. Ca într-o filmare subacvatică, scări ce aparţin parcă Titanicului te întâmpină şi te îndrumă către nivelul următor.

Abia acum poţi să spui că ai ajuns la destinaţie. În timp ce alegi între coborârea cu liftul şi coborârea pe scări (pentru o experienţă completă, recomand liftul la coborâre şi scările la urcare), poţi să admiri cascada de sare din Mina Maria Tereza sau tavanul împodobit cu lumânări răsturnate al Sălii Trapezoidale din Mina Rudolf.

Salina-Turda

Primul lift te duce cu 40 de metri mai jos, la nivelul Minei Rudolf, oferindu-ţi o imagine panoramică în timpul coborârii. Pe podeaua de sare sunt amenajate câteva locuri de joacă pentru copii şi odihnă pentru părinţii lor (sau poate invers, uneori), terenuri de minigolf, pista de bowling, un teren de sport, un amfiteatru pentru diverse spectacole şi roata mare, care te ajută să priveşti toate colţurile Sălii Trapezoidale luminate de ploaia de lumină agăţată în tavanul de sare.

După un tur complet al acestei săli, poţi zăbovi puţin la uriaşul balcon, de unde, 20 de metri mai jos, poţi admira insula de sare care parcă pluteşte în mijlocul lacului Minei MariaTereza. Şi, dacă eşti ispitit să cobori, efortul îţi va fi răsplătit de o plimbare cu barca pe sub cascada de sare care se agaţă parcă cu ultimele puteri de peretele minei.

Salina-Turda

Şi, peste toate, în timp ce ochiul scrie în cartea memoriei toate cele văzute, pieptul îţi tresaltă de bucurie încărcat de aerul purificator al ocnelor.  Iată deci că în dedesubturile unui oraş care pare mai degrabă cenuşiu, găseşti asemenea bucurii ale minţii şi trupului, încât, odată ce ieşi cu ele la suprafaţă, nu poţi decât să-ţi promiţi un singur lucru...  că te vei întoarce cu mai mult timp în bagajul tău, pentru că, alături de preţul biletului, acest loc merită cu prisosinţă o zi din viaţa ta.

Info utile:

Adresă: Turda, Str. Salinelor nr. 54 B, telefon: 0264 311 690 şi 0364 260 940

Turda

 

Programul de vizitare:
De luni până vineri 09.00-15.00 (accesul până la orele 13.00)
Sâmbătă şi duminică 09.00-17.00 (accesul până la orele 15.00)

Preţuri:
15 lei biletul pentru adulţi
8 lei pentru copii, elevi, studenţi, pensionari
10 lei - 20 de minute cu barca
5 lei – o tura cu roata

Durata estimată a unui tur complet: 3 ore

Temperatura în interiorul salinei: 10-12 gr.C
Umiditate: 80%
Salinitate: ridicată - nivelul aerosolilor este indicat pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii (pentru minim 10 vizite în scop terapeutic se poate achiţiona un abonament, la un preţ redus faţă de cel al vizitelor normale).

La nivelul Minei Rudolf există un grup sanitar destul de bine îngrijit.

Pentru bilete de tratament e amenajată Mina Gizela (e necesară recomandarea medicului).

Recomandari:
E indicat să achiziţionaţi la intrarea în salină un pliant care vă poate ajuta cu eventuale explicaţii despre ceea ce urmează să vedeţi (nu e inclus în preţul biletului), deoarece ghidajul nu se asigura decat pentru grupurile organizate, care solicita in prealabil acest serviciu.

De asemenea, va recomand sa va imbracati bine si sa va luati incaltari antiderapante. Un suc sau un sandvis nu poate fi decat binevenit, deoarece in interiorul salinei nu exista restaurant, bar, cafenea sau barem un chiosc cu racoritoare. In schimb, la iesirea din Str. Salinelor (pentru ca mai exista una in zona Lacurilor de la Durgau) s-a deschis nu de mult timp un restaurant pizzerie ("La Salina") unde se poate lua masa in conditii bune, la preturi decente.

Din nefericire, unele mici detalii, lipsa de publicitate (lipsa unui site dedicat) răpeşte acestui loc deosebit locul pe care cu prisosinţă îl merită într-un top intern al locurilor pe care merită să le vezi.

Comentarii (5)
5Luni, 06 Iunie 2011 20:36
fili
Ma mira ca nu este promovata salina, dar pe de alta parte e tot timpul full. Daca i s-ar face si reclama nu stiu unde ar incapea si mai multi vizitatori. Le lipseste organizarea, ma refer la un ghid, ceva ...
4Vineri, 17 Septembrie 2010 15:27
csaby
merita vizitat
3Luni, 09 August 2010 08:20
MAGDA
Este un loc superb pe care nu trebuie sa il ratati.Imbractiva bine si cu adidasi in picioare.Intradevar sambata este aglomerat si se sta mult la lift.Dar pentru a face tratament va recomand mersul pe jos ca sa puteti respira aerul de acolo.Privelistea e superba asa ca sa fiti inarmati cu aparate foto.
2Vineri, 30 Aprilie 2010 12:22
moculetz
Inarmati-va cu multa rabdare... Sambata si duminica se sta la coada la lifturi minim 30 min., exista un singur lift pana la nivelul 1, cu capacitate de 7 persoane si pana la nivelul 2 un alt lift, cu capacitate de 2 (!!!) persoane.
Aaaa, sa precizez ca pana de la nivelul 1 pana sus sunt 13 etaje, deci trebuie sa ai ceva conditie fizica...
Roata mare nu mergea acum 2 saptamani, cand am fost eu.
Salina e frumoasa, dar organizarea e sub orice critica!
1Joi, 29 Aprilie 2010 20:12
any
La data de 28 apr 2010 erau urmatoarele tarife: 15 lei pt adulti, 8 lei cu reducere pt copiii de la 3 ani la student cu carnet/legitimatie, pensionarii nu beneficiaza de reducere numai la abonament pe minim 7 zile: 10 lei/zi/pensionar; Orarul de intrare este zilnic (inclusiv sambata si duminica) de la 9 la 15 iar la ora 17 se inchide. Pentru a evita aglomeratia recomand intrarea noua, pe la Durgau, de la teatru se urca serpentine si se urmeaza drumul asfaltat si marcat: Salina-Strand Durgau.

Adaugă un comentariu

Numele:
Email:
Comentariu:
yvComment v.2.01.1

Cele mai recente articole

Galerie foto - Roportal www.cere.ro Adauga site in top online turism ghiduri
toateBlogurile.ro  Director Web Romania - LinkWeb.ro - Adauga si site-ul tau Submit Your Site SmartNetBook.ro TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web Cazare director web Director web Ghiduri turistice publicitate online, web design si promovare pe internet